Jeroen Pit Huis: Metabole patiënten bestendiger naar huis

|

Op 11 mei 2022 werd het Jeroen Pit Huis geopend door H.M. Koningin Máxima en oud-ziekenhuispatiënten Bobby en Tamara. Het Jeroen Pit Huis biedt onderdak aan zieke kinderen die intensieve zorg nodig hebben en hun gezinnen.

Kinderarts Prof. Dr. Clara van Karnebeek richtte samen met kinderarts-intensivist Prof. Dr. Job van Woensel en haar zus Emilie van Karnebeek het Jeroen Pit Huis op. Zij kreeg het idee voor deze zogenaamde ‘transitie care unit’ (TCU) toen zij als kinderarts in Canada werkte, waar ze een vergelijkbaar concept zag voor kinderen en hun gezinnen.

Het Jeroen Pit Huis is gebouwd op het terrein van het Amsterdam UMC en bestaat uit 8 appartementen waar gezinnen met een ziek kind kunnen verblijven na een langdurige ziekenhuisopname. Zo kan de overgang van ziekenhuis naar thuis goed worden begeleid. De initiatiefnemers werkten samen met het Leger des Heils en een team multidisciplinaire professionals. Inmiddels is ook het TCU consortium opgericht om dit zorgmodel te toetsen in diverse UMCs, zodat het concept uitgebreid kan worden naar andere regio’s.

Na afloop van de mooie opening werden Clara van Karnebeek, Job van Woensel en Emilie van Karnebeek in het zonnetje gezet: de locoburgemeester van Amsterdam, mevrouw Simone Kukenheim, had de eer om namens de koning het drietal te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd uitgereikt in het bijzijn van het Jeroen Pit Huis team en familieleden als eerbetoon aan hun enorme inzet voor de totstandkoming van Het Jeroen Pit Huis. Een letterlijke kroon op al hun harde werk, en zoals Clara en Job toevoegden "en op de grootse inzet en samenwerking van het hele team”. Mariella Zandvliet, moeder van oud-ziekenhuispatiënt Bobby, heeft samen met Vanessa Liem (Stichting 2CU) het proces van de onderscheiding ingezet.

De eerste gezinnen, waaronder kinderen met metabole ziekten, verblijven inmiddels in het Jeroen Pit Huis.

Foto:
Van links naar rechts: Job van Woensel, Emilie van Karnebeek, Mariella Zandvliet, Clara van Karnebeek, Vanessa Liem

UMD AGENDA:
{{row.name}}
{{row.date}}

NIEUWS onderwerpen:

Met opbrengsten uit de VriendenLoterij PrijzenMarathon heeft Stichting Metakids het samenwerkingsverband (UMD) van zes universitaire ziekenhuizen kunnen faciliteren. Ook is onderzoek binnen het UMD gestart. Deelnemers van de VriendenLoterij spelen sinds de campagne in 2018 geoormerkt mee voor dit goede doel waardoor dankzij hen nog steeds fondsen geworven worden.
Daarnaast zullen Stichting Metakids en het UMD gezamenlijk en afzonderlijk actief werven voor additionele subsidiegelden om het UMD verder te ontwikkelen tot een duurzaam samenwerkingsverband.

© UMD 2019 - 2022